Wat kost Microsoft Fabric?

DELEN

Data is het nieuwe goud - maar je data inzichtelijk en gebruiksklaar maken kost natuurlijk ook geld. Microsoft Fabric is hét platform voor bedrijven die hun IT- en data-infrastructuur willen verbeteren, met een reeks functies die zijn ontworpen om efficiëntie, schaalbaarheid en innovatie te bevorderen. Maar voor je daaraan begint, wil je wel inzicht in het kostenplaatje: wat kost Microsoft Fabric? De wereld van Fabric licensing opties kan heel complex lijken, maar het biedt vooral veel keuze en flexibiliteit. Hier overlopen we de opties, zodat je op maat van jouw organisatie kan werken om de kosten van Microsoft Fabric te optimaliseren.

 

Belangrijke concepten in Microsoft Fabric

 

1. Capacity

Capacity in Microsoft Fabric kan je beschouwen als een pool van resources die je kunt gebruiken. De grootte van deze capaciteit, uitgedrukt in Capacity Units (CU), bepaalt hoeveel rekenkracht je beschikbaar hebt. Elke capaciteit bevat verschillende SKU's (Stock Keeping Units), die variëren afhankelijk van het type oplossing dat je wilt bouwen of implementeren. Je schat op voorhand in hoeveel capaciteit je nodig denkt te hebben, en betaalt een vaste fee per CU. Reserveer je op voorhand, dan betaal je minder.

 

2. Workspace

Een workspace is een container binnen Microsoft Fabric waarin je verschillende Fabric-items kunt opslaan en beheren. Workspaces bevinden zich binnen capaciteiten en kunnen worden toegewezen aan specifieke capaciteiten. Dit biedt een georganiseerde structuur om je resources en data te beheren.

 

Twee soorten Fabric licenties

 

1. Capacity licenties

Capacity-licenties voorzien je van de benodigde resources om Microsoft Fabric te gebruiken. Deze licenties bieden:

  • Toegang tot gelicentieerde Fabric-functies binnen de capaciteit.
  • Mogelijkheid om nieuwe Fabric-items te creëren en te verbinden met andere items.
  • Opslag en deling van items in je workspace met andere gebruikers die over de juiste licentie beschikken.

De capaciteit wordt gemeten in Capacity Units (CU), waarbij de hoeveelheid rekenkracht toeneemt met het aantal CU's in een SKU. Bijvoorbeeld, de F2-capacity SKU heeft 2 CU's, terwijl de F128 SKU 128 CU's heeft. Je kunt capaciteit kopen via de Azure Portal, met opties voor Pay-As-You-Go of Capacity Reservation, waarbij je vooraf een bepaalde hoeveelheid capaciteit reserveert voor een gereduceerd tarief.

 

2. Per user licenties

Per User-licenties geven individuele gebruikers toegang tot de Power BI-functies binnen Fabric. Deze licenties zijn onderverdeeld in drie typen:

  • Free: Geeft toegang tot het delen van Fabric-content, anders dan Power BI-items, binnen een Fabric-capaciteit.
  • Pro: Stelt gebruikers in staat om Power BI-content met anderen te delen.
  • Premium-Per-User (PPU): Biedt toegang tot Power BI Premium-functies. PPU-licenties geven echter alleen toegang tot Power BI-items binnen Fabric, niet tot andere items.

Opslagkosten

Naast de kosten voor rekenkracht, moet je ook rekening houden met opslagkosten. Microsoft Fabric maakt gebruik van OneLake voor opslag, wat niet is inbegrepen in de capacity pricing. De kosten voor OneLake zijn vergelijkbaar met die van Azure Data Lake Storage.

 

Flexibel, maar complex

De combinatie van verschillende licentiemodellen zoals die van Azure (pay-per-use) en Power BI (pay-per-user) maakt de kostenstructuur van Microsoft Fabric flexibel maar complex. Één groot voordeel: de verscheidenheid aan licentieopties laat je toe om de kosten te optimaliseren voor jouw specifieke situatie.

Heb je hulp nodig om het overzicht te bewaren? Onze experts staan voor je klaar. Of je nu kiest voor Capacity Reservation om kosten te besparen of de flexibiliteit van Pay-As-You-Go, we bieden je het advies dat je nodig hebt om de beste beslissingen voor jouw organisatie te nemen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!